Les meves 10 curses de muntanya preferides

Cito a continuació, i fins a dia d’avui, de totes les curses de muntanya a on he participat, les preferides, ja sigui pel relleu, el paisatge, l'ambient o els records que hi tinc. L’ordre no significa el grau de preferència:


1. Cursa de Muntanya Puigdefrou Exhaust

Distància: 16 Km
Localització: La Cellera del Ter (La Selva)
Web: http://www.amicsdelentorn.cat/exhaust/

La meva primera cursa de muntanya desprès d’alguns anys fent asfalt. Allí vaig descobrir-hi, el que es per mi els valors del “trailrunning”: el companyerisme, la natura, el respecte per l’entorn, la soledat...Per tant, li tinc una estima especial.


2. Cursa de Muntanya Mossos d'Esquadra - Sant Amand

Distància: 22,7 Km
Localització: Ripoll (Ripollès)
Web: www.clubexcursionistaripoll.com

Organitzada pel Club Excursionista Ripoll és una cursa que te lloc al mes de maig i es puja des de la població de Ripoll fins a la muntanya de Sant Amand a 1.832 m. Desnivell acumulat de 2.740 m. A destacar els boscos de boix i faig, las pastures i fins i tot una mica de grimpada. Vistes recomanables del Pirineu i les muntanyes del Ripollès.


3. Cursa del Pedraforca

Distància: 13,5 Km
Localització: Saldes (Berguedà)
Web: www.mountainrunners.eu/index.php/cursa-pedraforca-saldes

Tot i sent de poca distància, és tracta de la cursa més tècnica del sud d’Europa. Te un desnivell acumulat de 2.596 m. Sortida i arribada al poble de Saldes a 1.200 m passant pel mític Pollegó Superior a 2.507 m. Boscos d’avets i vegetació d’alta muntanya amb roca pelada a la zona de grimpada i una espectacular baixada d’uns 2 km per la tartera.
No aconsellable a les persones amb vertigen.
Es per mi, la reina de les curses de muntanya.
Normalment es fa el mes de juny.


4. Vertical Cabanera

Distància: 5 Km
Localització: Cabdella – Vall Fosca (Pallars Jussà)
Web: www.verticalcabanera.com

És la única cursa vertical que he fet i us he de dir que vaig gaudir molt. Es surt del poble de Cabdella a 1.420 m. i s’arriba al cim del Montsent del Pallars a 2.883 m. Amb un desnivell de 1.463 en 5 k. Molta estona per pastura d’alta muntanya entre remats de vaques i cavalls sent el darrer quilòmetre per roca d’alta muntanya. Una vegada a dalt, les vistes son espectaculars: llacs glacials i els cims d’Aigüestortes.
La baixada, pel mateix recorregut, al no ser cronometrada la pot fer al teu aire relaxadament i gaudint de l’entorn.
Es fa a l’estiu.


5. L'Olla de Núria

Distància: 21,5 Km
Localització: Núria (Ripollés)
Web: http://www.unioexcursionistavic.org/cursa-muntanya/index.php/olla-de-nuria/index/ca

Organitzada per la Unió Excursionista Vic, és potser una de les mítiques curses de muntanya de Catalunya. És tracta d’una cursa d’autosuficiència i la seva característica principal és que el seu recorregut es situa en la seva major part per sobre dels 2.500 m. d’alçada sent el punt àlgid el Puigmal a 2.909 m. Fins i tot hi ha la possibilitat de trepitjar una mica de neu.
Les vistes son impressionants, quasi bé durant 16 km.
Es va carenejant pel límit fronterer entre Espanya i França.
Es fa a l’estiu.


6. Romànic Extrem Vall de Bianya

Distància: 42 Km
Localització: Hostalnou de Bianya (La Garrotxa)
Web: http://turisme.wix.com/romanicextrem#!untitled/mainPage

Marató de muntanya que té lloc a la primavera per la Vall de Bianya i la Vall d’en Bac. Recorregut d’una gran bellesa entre pastures i bosc de mitja muntanya per la Garrotxa veient les ermites romàniques i els grans masos de pagès de la zona.
Vistes molt boniques, espacialment les de les últimes neus del Pirineu.
Una característica és la baixada pel l’antiga calçada romana que unia aquesta zona amb el Ripollès pel Capsacosta.
Tot i sent una marató, és una cursa sense massa dificultat tècnica.


7. Cursa de Resistència Valls d'Àneu

Distància: 44 Km
Localització: Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà)
Web: www.ultravallsdaneu.com

Juntament amb la ultra (92’30 km), es pot fer la cursa de resistència, que te uns 44 km peró de poca dificultat tècnica. El desnivell acumulat és de 5.100 m. Donen un temps màxim de 12’00 hores per fer-la, el que permet fer-la molt relaxadament i gaudir de l’entorn i d’un dia d’excursió.
El circuit transcorre per les valls d’Àneu, passant per nuclis de població aïllats d’alta muntanya, prats de pastures i boscos d’avets. L’entorn s’ho val. Te lloc a l’estiu i la natura està en el seu esplendor.


8. Centuria Ferreus 23

Distància: 23 Km
Localització: Sant Pau de Segúries (Ripollès)
Web: http://centuriatrail.com/ferreus-21k/

En el mes de novembre te lloc a Sant Pau de Segúries la cursa Ferreus. Es tracta de 23 quilòmetres que van des de la Vall de Ter cap a la Vall d’en Bac a l’Alta Garrotxa i que ofereix la oportunitat de córrer per dins les fagedes de la zona que en aquesta època de l’any estan d’aquells colors entre vermells, grocs i taronges. És realment molt bonic i no te massa dificultat.


9. Cursa del Cingles

Distància: 18 Km
Localització: Vilaplana (Baix Camp)
Web: www.cursadelscingles.com

Si fins ara he estat esmentant curses que han tingut lloc pels Pirineus o d’altres muntanyes del nord del país, no volia deixar d’esmentar aquesta cursa que te lloc a la part meridional de la Serralada de Prades a la província de Tarragona.
No és una cursa massa llarga però té una gran dificultat tècnica sobretot pels corriols de baixada enmig de les cingles com canals de roca i pedra. El desnivell acumulat es d’uns 2000 m.
Aquest cursa té lloc a principis de desembre i si fa bon dia, hi ha vistes espectaculars sobre el Camp de Tarragona i el Baix Camp, veient tot el blau del mar fins l’horitzó.


10. Gràcia – Montserrat

Distància: 63 Km
Localització: Barcelona – Monestir de Montserrat
Web: www.uecgracia.cat/gracia-montserrat

No volia acabar aquest escrit sense incorpora la Caminada Gràcia-Montserrat que des de fa més de 28 anys la Unió Excursionista Gràcia l’organitza amb èxit cada any.
No és precisament una cursa en el sentit estricte de la paraula, però els 63 km exigeixen un mínim d’estat físic, sobretot perquè la caminada es realitza durant la nit. És fa durant un cap de setmana de maig o juny, sortint de la vila de Gràcia un dissabte a les 5 de la tarda, i arribant a Montserrat el diumenge al matí. Vol dir que s’està tota la nit caminant.
Jo l’he feta varies vegades amb grup i ha estat, si m’ho permeteu, com anar de festa. La màgia de la nit l’hi dona aquell to misteriós i el fet d’anar-hi amb una colla d’amics, fa que sigui d’alló més divertit.


Jordi Novellas   |   Desembre 2014